Bølingshavn

 

Under en høy, blå himmel, litt bortgjemt mellom svingete veier, saftige, grønne trær og solbrune skjær, ligger Bølingshavn. Bukta som i sin tid huset to dagligvareforretninger og et postkontor. Hvordan er det der nå?

 

 

Tekst: Ingrid Aarrestad Østang

Det er stille i havna idet jeg svinger bilen ned på kommunebrygga. ”Her var det ikke mange”, tenker jeg. Litt etter litt titter et par solhungrige forsommerfjes fram, og bare minutter senere kommer Ingerid Bjercke, leder i Bølingshavn velforening. Med medbragt kaffe i veska til begge, beretter hun om barndommens magiske sommerdager i havna - med en frihet som mange unger kanskje ser langt etter i dag?

 
 

Trygg verden

-        Bølingshavn betyr ”trygg havn”, forklarer Ingerid og myser mot sola. 

Helt fra gammelt av ble bukta ansett som en trygg havn for skip. Og her i Bølingshavn er det ikke bare skip som har vært trygge. Ingerid har sannelig kjent seg trygg her, hun også. Hele livet. Hun kommer fra den store og omfangsrike Ditlev-Simonsen-familien, med dype røtter på Kirkøy helt tilbake til 1300-tallet.

-        Min mormor var datter av den opprinnelige rederen Ditlev-Simonsen, som gav alle sine ti barn hver sin eiendom til å disponere som sommersteder, forteller Ingerid. Og sommerstedene ble flittig brukt av familien. Ingerid kjenner hvert et skjær og hver en stein i Bølingshavn.

 

Aprilkveld i Bølingshavn. Foto: Eirik Dahl/Visit Hvaler

-        Stedet har vært basen i livet mitt, og det er jo en grunn til at jeg flyttet fra Oslos beste vestkant og bosatte meg her på heltid i 1992, forteller hun.

Bølingshavn for en god stund tilbake. Ukjent årstall og fotograf. Gitte Gram Swensson har originalbildet, og bildet ovenfor er et kopi av dette.

Bølingshavn for en god stund tilbake. Ukjent årstall og fotograf. Gitte Gram Swensson har originalbildet, og bildet ovenfor er et kopi av dette.

Dronninga av Bølingshavn

Johnny, eller John L. Jones, som han egentlig heter, arkitekt og Tordenskjold-entusiast på sin hals, kommer smilende bort på kommunebrygga mens vi sitter der.

-        Ingerid er selveste Dronninga av Bølingshavn, sier han og ler godt.

Ingerid Bjercke og John L. Jones. Foto: Ingrid Østang Aarrestad / Visit Hvaler

Selv er han bare Bølingshavns selvutnevnt knekt. Han sørget for den opprinnelige ny-utbyggingen i Bølingshavn på slutten av 80-tallet med 27 hus oppi lia. Hver uke kommer han ut hit for å tilbringe tid i det gamle postkontoret, som nå er i hans eie. Med vidt utsyn over havna og sin gamle, flotte båt, sitter han og jobber med litt av hvert for stedets ve og vel. Det er ikke så verst sosialt her heller, kan han fortelle. Om sommeren vel å merke. Seilforening med regattaer og hyggelige seilfester. Vafler og kaffe på velforeningens dugnad, og en skål blant gode naboer innimellom. Og gode naboer er de, ”dronningen” og ”knekten” av Bølingshavn, også. Det er forkjærligheten til stedet som binder dem sammen. 

 

Skal det være litt panorama?

Med utbyggelsen av 36 byggeklare eneboligtomter, kalt ”Hvaler panorama”, håper de to at det kan bli mer liv i havna igjen. Ingerid ser klart for seg hvordan man kunne ha en filial med ferske brød og aviser.

-        Heldigvis ser vi at flere og flere av de med fritidsboliger i Bølingshavn tilbringer mer tid i løpet av året her ute, sier Ingerid.

 

Foto: John L. Jones

 

For henne er det viktig å understreke at de er viktige bidragsytere til samfunnet på Hvaler, selv om de ikke bor der hele året.

-        Jeg ønsker at de skal føle seg velkomne og hjemme her, sier Ingerid. 

 
 

Og, lefler du med tanken om å flytte ut på Hvaler, kanskje få en fantastisk utsikt med stille og naturskjønne omgivelser, er det er bare å smi mens jernet er varmt.

Velkommen til Bølingshavn, din egen trygge havn - din del av friheten.