Brattestø i mitt hjerte

Det snor seg en vei ned til havet. En vei som leder til Brattestø –  havna der fiskerne en gang satt på Børskrakken og jugde hver søndag. 

Tekst: Ingrid Østang / Visit Hvaler - Foto: Eirik Dahl /Visit Hvaler/Ingrid Østang

 

Du har sikkert lagt merke til dem. De høye furuene som strekker seg mot himmelen over havna i Brattestø på Asmaløy. Her har de stått og gjort seg fete siden slutten av 1800-tallet. Her har de sust i trekronene sine, sett folk komme og gå, og våket over stille vintermorgener og varme sommernetter. Bli med ned til Brattestø, som i år får verneverdig molo.

 
 

Den gang da…


I 1895 ble den vestre moloen i Brattestø havn bygd. Før den tid var det bare vestavinden som hadde fri tilgang der nede. Innbyggerne på Huser hadde fram til da hatt båtopptrekket sitt på Huserstøet ute ved Teneskjær. 

Stenhoggerne gjorde en kjempejobb i Brattestø. Moloen er helt rett den dag i dag, kan Yngvar Helgesen (70), tidligere sjømann og utbygger av Brattestø Havn- og båtservice, fortelle.

 

Brattestø havn i 1918.

 

Siden den gang har Brattestø betydd mye for folk i nærmiljøet. I starten ble den betegnet som en uthavn, men ganske raskt knyttet fiskere seg til havnen. 

På søndagene satt fiskerne nede på Børskrakken og ”jugde”. De hadde nok behov for litt sosialt samvær innimellom, erindrer Yngvar.

Og mens mannfolka satt i havna, gikk kvinnfolka hjemme og venta med middagen. For det hendte nok at praten tok litt tid…

 
 

Egen havnebedrift
Og sola gled over himmelhvelvingen, og havna vokste seg stor og fet. Trangt ble det om plassen også. Så trangt at den 30 år yngre versjonen av Yngvar, bestemte seg for å gjøre noe med det. Som det overskuddsmennesket han var (og er), ordna han rundt 90 ekstra båtplasser i havna. 

Yngvar Helgesen. Selv om Yngvar er vokst opp i Brattestø havn, har han reist rundt på verdens hav i mange år som seiler.

Det skjedde jo ikke så veldig mye her ute på Hvaler og jeg hadde klokketro på dette med turisme, sier han lunt. 

Eiendommen hvor Brattestø havn- og båtservice i dag ligger var opprinnelig en felleseiendom med tre gårdsbruk, der Yngvars familie var medeiere. Yngvar kjøpte ut de andre, og starta Brattestø havn og båtservice i 1989. I dag er det yngstesønnen, Henrik Helgesen (38), som driver bedriften, og Yngvar nyter livet som pensjonist. Hver eneste dag jogger han på kyststien, og innimellom er han hjelpegutt for Henrik. 

Henrik Helgesen er nå daglig leder i Brattestø havn og båtservice. Som ungdom jobbet han i kiosken og sparte penger til egen båt.

Jeg er ikke en sjuende far i huset altså. Jeg kjefta nok litt til å begynne med, men det har gått seg til, sier Yngvar, som selv vokste opp på bryggekanten i Brattestø, med fiskestang og snegle som åte. 

 
 

Ut av historieboka
En måke ler høyt der oppe over oss. Yngvar humrer tilbake, og husker en gang han ble spurt av Oslofjordens friluftsråd om hva han syntes om at Oslofolk kom ut hit og moderniserte sjøbodene. Da svarte han at han syns det er fantastisk. For en havn uten liv er en død havn. Og det kan vi ikke ha noe av. 

Vi kan jo ikke bo i en historiebok. Det er enkelte som syns at Hvaler har blitt ødelagt. At det hadde vært mye koseligere om vi hadde brønn, fire høner og en ku, men sånn er det ikke så mange som vil leve lenger, smiler Yngvar. 

Ingen sten i vannet..."De har fått sånn oppmerksomhet dem derre skilta. Det var min idé, men fikk en til å lage dem for meg", forteller Yngvar. 

Han er sikker på at turismen bare kommer til å øke. Og sånn skal det være. Det handler om å gjøre Hvaler mer synlig og tilgjengelig for folk. Nei, Yngvar er ikke redd for å si at det er takket være hyttebebyggelsen og arbeidsplasser i forbindelse med det at Hvaler har overlevd som selvstendig kommune i så mange år.

 

Brattestø-skauen
Det suser svakt i de høye furutrærne idet jeg forlater havna og runder bort mot Pikesten fyr. Jeg snur meg mot venstre og studerer dem, denne grønne klyngen av det som sies å være østerrikske furuer, en gang plantet av losoldermann Pettersen. ”Brattestø-skauen” kalles de på folkemunne. Og visste du, at om vi skulle ha dratt til havs herfra, ville det aller siste som forsvant før alt ble blått i blått, være nettopp disse gamle trærne. Trærne som hegner om Brattestø - Brattestø i mitt hjerte.

 

 

Mekka for friluftsliv og fotturer

Honningblom

Brattestø er et godt utgangspunkt for fotturer. Du har mange turmuligheter på de små skogsstiene som fører rundt hele øya. Fortsetter du utover mot Pikesten fyr og videre sørover er det et fantastisk friområde med frodige enger, kystlyngheier, rullestein og en av Hvalers største sammenhengende svabergområder. Sørvestsiden av Asmaløy er en gullgruve for den som er interessert i botaniske eller geologiske sjeldenheter. Ta med en infobok om flora, og fuglebok også! Blomsterprakten er spesielt stor om forsommeren. Er du heldig finner du kanskje den svært sjeldne Honningblomsten. 

Bare 200 meter fra sandstranden i Brattestø møter vi på turens første attraksjon, Pikesten fyr. Pikesten. eller Pigsten? Det er flere både skriftlige og muntlige navn på dette stedet: Pikestein, Pikesten, Pigesten, Piggsten, Pigsten. Navnet er visstnok etter en lokal pike på 1800-tallet som ble ufrivillig gravid og i fortvilelse kastet seg på sjøen her.

Pikesten fyr

Ved Pikesten og Svarteberg er sporene etter istiden svært tydelige. Det ytre raet er synlig med store mengder rullestein. Blant rullesteinen er det mange sorter stein, ikke bare granitt, ettersom innlandsisen har fraktet stein over store avstander. Hvalskrottfjell og skuringsstriper viser hvilken retning isen har hatt.

Kysstien på Asmaløy går langs vannkanten på Brattestø.

Kysstien på Asmaløy går langs vannkanten på Brattestø.

Brattestø
Brattestø er Hvalers eldste havn.
Havneanlegget eies av staten, mens grunnen eies av private. Henrik Helgesen er en av dem.
Her finner du verneverdige monumentale steinmoloer, og seks verneverdige sjøbuer med egne trebrygger. 
Et gammelt salteri ligger mellom sjøbuene. 
Rett på utsiden av moloen finner du en flott badestrand til glede for besøkende.
Det har vært store problemer med parkeringskapasitet. Heldigvis leier Henrik Helgesen ut dagsparkering på sommerstid.
Riksantikvaren vil frede moloen i Brattestø. Planlagt dato er 8. august 2016.

(Kilde: Fredrikstad Blad og Hvaler kommune)

Brattestø havn og båtservice
Brattestø Marina er en privateid marina på Asmaløy, Hvaler. 
Ble etablert i 1989 av Yngvar Helgesen, men i dag eies og drives marinaen av sønnen Henrik Helgesen.
tilbyr båtplasser, båtopplag, motorverksted og kiosk med uteservering
utfører oppdrag på alle typer motor og båter. 

(Kilde: www.brattesto.no)