Asmaløy er øya for botanikere, ornitologer, geologer og naturelskere. Ikke bare gir øya deg flotte skjærgårdsopplevelser via sitt store nettverk av turstier, men også en sjelden artsrikdom av planter, fugler, sommerfugler og øyenstikkere.

Øyne og ører åpne for naturopplevelser Asmaløy har vekslende og rik natur, med variert plante og dyreliv. Turstier slynger seg gjennom frodig skog, over nakne svaberg, grunne viker og forblåste knauser. Opplevelsesmulighetene på Asmaløy er mange når du har øyne og ører åpne!

Rikt fugleliv

I sommerferiemånedene, når de fleste er her, så er det ganske få fugler å se. Besøk heller Asmaløy i slutten av april eller de to første uker av mai når det er fullt trøkk på løvsangerne. På dager med svak vind og høytrykk kan flere hundre individer dra med seg de fleste andre vanlige sangerne i landet, som f.eks. møller, tornsanger, hagesanger og gråfluesnapper. Slike dager krydres gjerne med vendehals, blåstrupe, gulsanger, bøksanger, eller med litt ekstra flaks – hortulan eller nattergal. Lerkefalk blir så godt som årlig observert i slutten av mai, samtidig som enkelte lappspover og tundralo kan observeres.

Sommerfugløya Asmaløy

Er du interessert i å se på sommerfugler er Asmaløy området for deg, og spesielt den sørvestlige delen av øya med områdene Brattestø og Huser (se kart lenger ned). Sørvestre Asmaløy er berømt for sitt store mangfold av sommerfugler, nesten halvparten av alle arter som finnes i Norge finner du her. I området har det blitt registrert 960 ulike arter av sommerfugler, hvorav 130 er sjeldne i Norge, og ca. 100 er på Norsk rødliste.

Grunnen til dette mangfoldet er trolig den store variasjonen i naturtyper og planter i området. Sommerfugler lever av å suge nektar fra blomster. Til dette har de en snabel som de suger opp nektaren med. Det er lettest å se sommerfugler når det er sol, varmt og lite vind. Da er sommerfuglene mest aktive.

Vakker, og sårbar natur på Asmaløy restaureres

Verden opplever i dag et stadig raskere tap av biologisk mangfold. Det er en utbredt oppfatning at det globale tapet av biologisk mangfold i dag er så omfattende at det etter hvert vil undergrave muligheten for en bærekraftig utvikling. I Norge regner man med at over 100 plante- og dyrearter er forsvunnet de siste 150 årene.

Kystlynghei er en sterkt truet naturtype i Norge. Det er derfor satt i verk en nasjonal handlingsplan for å ta vare på de mest verdifulle områdene med kystlynghei. Et av de utvalgte områdene er Asmaløy i Hvaler kommune.

Den store Kystlyngheien på Asmaløy i Ytre Hvaler nasjonalpark representerer nordgrensen for de sør-Skandinaviske kystlyngheiene som strekker seg langs den svenske vestkysten. Kystlyngheitypen i området skiller seg derfor plantegeografisk fra kystlyngheiene i sør- og vest-Norge.

De er svært interessante i norsk sammenheng fordi de mangler oseaniske arter som er vanlige andre steder i landet, mens det er østlige (kontinentale) og sørlige arter som kommer inn i kystlyngheiene på Hvaler.

Flere steder i nasjonalparken har kystlyngheiene blitt restaurert i samarbeid med de lokale bøndene. Rydding av einer og trær, lyngsviing og beite gjør at lyngheiene sakte men sikkert blir restaurert. Våren 2011 ble arbeidet med handlingsplanen for kystlynghei startet opp i Østfold. Kystlyngheiene på sørvestre Asmaløy ble valgt ut som første område som skal inngå med skjøtselsplan. Vinteren 2012 ble det arrangert et kurs i lyngbrenning for forvaltningen og bøndene i samarbeid med Lyngheisenteret på Lygra.

I etterkant av dette ble et 3 dekar stort område med lyng brent på Asmaløy. Vinteren 2013 ble det brent et nytt område på Asmaløy. I dag går det kveg av typen Hereford på sommerbeite på søndre Asmaløy. Arbeidet med skjøtsel på sørvestre Asmaløy har fortsatt de siste årene og det samme med å bevare de viktige kystlyngheiene.

Som en videreføring av prosjektet på lyngheiene skal den innsamlede informasjonen nå brukes videre i formidling. På Ytre Hvaler nasjonalparksenter har det kommet en utstilling om kystlyngheiene.

Kultur- og natursti

I området med lynghei på Asmaløy ble det også laget en kultur- og natursti som følger kyststien i området. Ved hjelp av en turguide, U-turn (installasjon med lydfiler) og turbokser (geocaching) kan unge og gamle lære om det gamle kulturlandskapet mens de går tur. Prosjektet gjennomføres i samarbeid med Hvaler kommune, Ytre Hvaler nasjonalparkforvaltning og Ytre Hvaler nasjonalparksenter.

Truet orkidé

Sørvestre Asmaløy er det området i Østfold med flest truete og sårbare plantearter. Mangearter fra Norsk rødliste finnes her. Eksempler pårødlistearter er dvergmarinøkkel, honningblom, strandbete, dverglin, smalsøte og strandmalurt.

Honningblom er en spe orkidé som tidligere var observert fra flere lokaliteter i landets fylker, men i dag er honningblom bare kjent fra tre lokaliteter i Norge, alle på Asmaløy i Hvaler kommune.

Denne dramatiske tilbakegangen gjør honningblom til en av de mest utsatte blomsterplanter i Norge. En markert reduksjon i dens opptreden er kjent også andre steder i Europa hvor den har hatt til dels rikelige forekomster i England, Frankrike og Spania i vest til Skandinavia og Baltikum i nord og til Russland i øst. I dag er den borte fra flere områder. Den regnes som utryddet i Finland, men finnes fortsatt i Danmark og Sverige.

Arten vokser i rikmyr og på fuktige, kalkrike slåtte- og beitemarker, men er i dag bare kjent på strandeng over skjellsand nær havet. Honningblom er en honningduftende orkidé og er omtrent en desimeter stor, den er derfor lett å forbigå i felt. Blomstene mangler nektarproduserende spore og sitter i akslignende, smale blomsterstander.