Mat med mening

Maten er kanskje det aller viktigste på Hvaler Gjestgiveri, og det som står vertskapets hjerter nærmest. Med en helt egen nysgjerrighet og sans for smak og smakskombinasjoner, serveres 3-, 5- og 7- retters menyer basert på råvaretilgang. Menyene varierer fra dag til dag, og kan også komponeres særskilt etter gjestenes ønsker der- som man er en større gruppe. Råvarene er gjerne lokale, det være seg rådyr fra Kirkøy eller makrell trukket samme dag av gjestgiveren selv. Soppen plukkes av vertinnen rett utenfor stuedøren. All mat er laget fra bunnen av, og her brukes aldri kunstige tilsetningsstoffer. Mye er økologisk og ureist og kortreist, men for gjestgiveren er det enda viktigere å snakke om ren og naturlig mat.

– Smak har alltid vært viktig for oss, og vi serverer det vi selv gjerne kunne tenke oss å få. For oss er dette mat med mening, sier Øystein og Lene.

Helt siden Øystein var liten har mat og måltidene vært en viktig del av livet hans. Han tenker, snakker og lever smak. Når gresset på Hvaler Gjestgiveri skal klippes, en jobb som tar tre timer, sitter Gjestgiveren på klipperen og bruker tiden til å fremkalle smaker. På den måten komponeres nye og spennende kombinasjoner som han senere tester ut.

Innen musikken snakkes det om å ha gehør – denne evnen enkelte mennesker har som gjør dem i stand til å føle, oppfatte og gjengi musikk på en helt unik måte. Besøker man Hvaler Gjestgiveri kan man bli fristet til å snakke om «gesmak». Matkunnskapen og matgleden stedet byr på er utenom det vanlige, samtidig som stemningen er upretensiøs og hjemmekoselig. 

 

Kultur og underholdning

Helt siden starten har Hvaler Gjestgiveri kunnet by på store og små sommerkonserter, i tillegg til mat og overnatting. Det begynte med Ingrid Bjørnov i 2002, og siden har mange av Norges mest kjente artister gjestet stedet. I 2012 var Hvaler Gjestgiveri også arena for første sesong av den populære TV2-serien «Hver gang vi møtes». Ingrid Bjørnov har hver sommer hatt konsert både i forbindelse med Sommeråpning og Sommerlukking, og har sågar komponert en egen Gjestgiveropera om vertskapets eventyr på Hvaler.

De fleste av sommerkonsertene foregår i Underholdningsteltet som en intimkonsert med inntil 250 gjester. I tillegg arrangeres hver sommer noen større konserter på plenen foran Gjestgiveriet. Da har så mange som 3000 musikkglade sommergjester besøkt stedet på én kveld.