Kulturleden - Spjærøys første kyststi

Tekst: Visit Hvaler

Kyststiene på Hvaler har inntil i år hatt løyper på Søndre Sandøy, Kirkøy, Asmaløy, og Vesterøy. At øya Spjærøy med sine mange og rike kulturminner ikke hadde en egen kyststi har i alle år vært et stort mysterium for oss friluftsinteresserte på Hvaler. Det var derfor stor glede blant tur- og friluftsinteresserte da Hvalers nyeste kyststi åpnet på Spjærøy tidligere i år. Hvaler Kulturvernforening tok på seg oppgaven med å lage og tilrettelegge kyststien på Spjærøy. En enorm dugnadsinnsats av kulturvernforeningen har ført til at kyststien på Spjærøy endelig ble opprettet. Den nye kyststien som har fått det treffende navnet; Kulturleden, består av en løype med svært mange kulturhistoriske innslag der den snor seg gjennom landskapet på nordre og midtre del av Spjærøy


Kulturleden

Tekst: Paul Henriksen / Hvaler Kulturvernforening

Kulturleden er en rundløype på ca 8 km, med "avstikkere" til bl.a. Brottet amfi og Torvmyra er den totale lengden rundt 12 km. Om vi tar utgangspunkt i parkeringsplassen ovenfor kystmuseet , er det naturlig med et besøk på Kystmuseet Hvaler kun 100 m unna. I sommersesongen er det utstilling på låven, i tillgg til at det er tilrettelagt for barn i området (kystlekeplassen). Kystmuseet Hvaler er en lokalavdeling av Østfoldmuseene.

Få hundre meter nedenfor kystmuseet ligger Amfiteateret Brottet, bygget på dugnad i 2004/2005. Her oppføres det musikkspill på sommerstid, de fleste med historisk tilknytning . I dette idylliske området ved Skjelsbusundet ligger kystledhyttene Stenhoggerhytta og Klyven ( den tredje bygges høsten 2015), brygge med tradisjonsbåter og historiske bygg (smie) fra perioden med stenindustri i området 1895 - 1980. Ønsker du å bo på en av de idylliske hyttene, gå inn på nettsiden til Oslofjordens friluftsråd. Både ved kystmuseet og i standområdet ved Brottet er det bygget installasjoner/apparater for lek og moro (Kystlekeplassen). Det er bord og krakker i området samt grill/bålplasser.

Videre gjennom kulturlandskapet Dypedal,  passerer vigamle Spjærøy skole, Sjømannslokalet og Spjærøy kirke (1891) der det også er gode parkeringsmuligheter. Ved Spærøy kirke går turen videre sørover gjennom "urskogsområdet" Lindalen. Vel gjennom Lindalen kan vi ta en avstikker til Torvmyra, et område der det ble tatt ut torv til brensel på 20-tallet. Selv om det er lagt ny bro ut i våtmarksområdet er det viktig å ha godt skotøy/støvler når turen går til Torvmyra.

Ute av Torvmyra og tilbake i Lindalen går vi sør-østover mot campingplassen på Sand for så å dreie nordover langs Asmaløysundet til Basto og Sydengen nord på Spjærøy. På Sydengen har vi to alternative traseer ; en mot Norges eldste Folkets Hus (1898), eller via Myrvoll (campingplass/bademuligheter) og Tredalen der Norsk Speiderforbund har sitt leirsted ved Skjelsbusundet. Langs denne ruta er det flere gode bademuligheter.

Fra Tredalen følger vi kyststien tilbake via Bekkene ( krysset ved fylkesvei 108) til parkeringsplassen overfor kystmuseet.

Kulturleden Spjærøy, en del av kyststien på Hvaler, er finansiert av Østfold fylkeskommune og Gjensidigestiftelsen. Det praktiske arbeidet er ledet av Hvaler kulturvernforening.

Kulturleden Kyststien Hvaler