Det er ikke én trend som råder når vi skal velge parkett fremover, og nyhetene fra gulvleverandørene gjenspeiler mangfoldet i trendene. Nå kommer naturlige overflater, mønstrede gulv og bred plank – pigmentert i både lyse og mørkere farger.


Tekst: Mari Andersen Rosenberg Foto: SAGA Parkett, Tarkett, Arena/Alfort & Cronholm

- Det som er spennende er at det nå er flere trender som er svært forskjellige og samtidige, sier Ingrid Vestby Holst hos Tarkett.

Naturlig, mønstret, oljet, lyst og mørkt er nøkkelordene for parkettrendene fremover, og den store variasjonen i trendene byr på unike muligheter til å finne noe som passer egen stil – for det er mye å velge mellom.

Mønstergulvet kommer
- Vi har lenge sett at interiør og arkitektur har vært preget av at alt skal være større, samtidig som vi velger færre produkter. Fortsatt reflekteres dette i gulvtrendene, gjennom solide, brede plank i stort format. Samtidig ser vi også at mønstergulv kommer tilbake for fullt, forteller Holst.

Tarkett lanserte nylig tre nye serier gulv i Atelier-kolleksjonen, der de ønsker å presentere det klassiske i et mer moderne format.

- Vi har jobbet med designet på alle de nye nordiske tregulvene, slik at de viser tradisjonelle verdier i et samtidsuttrykk, noe som gjør dem aktuelle og spennende i dag. Tregulv er en sterk del av vår nordiske kulturarv, og betyr mye for vår identitet og historie, forklarer Holst.

Én av seriene, Noble, er inspirert av det klassiske hollandske rutemønsteret, og følger mønstergulvtrenden som Holst nevner.

- Disse gulvene er et svært godt eksempel på klassiske gulv i en moderne drakt, sier hun.

Ønsker naturen velkommen
SAGA Parkett er blant gulvleverandørene som ser mot naturen når de lanserer sine nyeste parkettgulv. De tror at vi fremover vil foretrekke gulv der ujevnheter, synlige kvister og fargevariasjoner fremheves, heller enn gjemmes bort.

- Trendene går mot mer naturlige gulv, der treets struktur og opprinnelige utseende er i fokus. Du får ikke noe mer naturlig enn det naturen selv skaper, og ekte tregulv gir helt unike samspill og kombinasjoner i farger og strukturer, sier Ann Jeanette Myrland hos SAGA Parkett.

I parkettleverandørens nyeste serie, SAGA Natural, er det treets struktur som skal fremheves.

- SAGA Natural er ekte trevirke, som er bearbeidet på eiketreets premisser, slik at gulvet forblir sterkt og vakkert i lang tid, sier Myrland.

Eik Accent 3-stav Naturell fra Arena har et klassisk parkettutseende, med synlige kvister, som bidrar til å skape et naturlig uttrykk.

Flere gulvleverandører henger seg på trenden med mer naturlige parkettgulv. Tarkett satser på naturen i sine to serier, «Prestige» og «Vintage». Gulvbordene i serien «Prestige» er antikkbørstet for å få frem merker og ujevnheter som ligner naturlig slitasje fra sol, vind og vann. «Vintage»-serien på sin side består også av gulv med originale skjønnhetsmerker og ujevnheter, som gir en industriell look og et autentisk uttrykk.

Også Alfort& Cronholm har lansert et nytt gulv der naturen står i sentrum. Eik 3-stav Naturell i serien Arena Trend, er overflatebehandlet på en måte som gjør at den opprinnelige eikenyansen bevares bedre enn på et vanlig eikegulv.

Det er tydelig at naturen skal spille en stor rolle fremover, ikke bare som leverandør av materialer.

Oljet og mattlakkert
I nylanseringene hos gulvleverandørene varierer det mellom hardvoksoljede og mattlakkerte gulv. Blanklakk er det lite av, noe som igjen understreker at trenden peker mot mer naturlige gulv. Med både hardvoksolje og mattlakk, bevares treets opprinnelige utseende i større grad, og gir derfor et mer genuint uttrykk.

Synlige kvist, ujevnheter og fargevariasjoner i parketten, gir et naturlig og genuint uttrykk, som her på SAGA Natural Bliss.

Synlige kvist, ujevnheter og fargevariasjoner i parketten, gir et naturlig og genuint uttrykk, som her på SAGA Natural Bliss.

SAGA Natural kommer i myke jordfarger og naturlig tre, der strukturen i treet fremheves av naturolje eller mattlakk. Slik kan man selv kan skape det uttrykket man ønsker, i følge Myrland. Tarkett sine nye gulv er alle behandlet med hardvoksolje, mens Arena har på sin side mattlakkerte overflater på sine to nye gulv.

Lyst og mørkt
Det er gode nyheter når det kommer til farge på parketten. Nå kan du henge med uavhengig av om du trives best med lyst eller mørkt gulv. I følge Holst i Tarkett vil det nemlig gå mot både lysere og mørkere tider på gulvfronten – samtidig.

- Det går mot to globale gulvtrender for innfarging av parkett, som vil komme til å gjelde for Norge fremover. Vi beveger oss mot lysere og mørkere gulv samtidig. Det skal være enten eller, i mye større grad, og vi vil se mye mindre til den guleste eika, konstaterer Holst.