Ro, ro til Torbjørnsskjær


-Du ligger bare og flyter i vannet som om du er bevisstløs, så ordner redningsmannen alt sammen, sier skipper på RS Horn Flyer, Svein Åge Olsen. Bli med redningsskøyta - og journalisten - ut på dypt vann.

Tekst: Ingrid Aarrestad Østang / Foto: Anders Ødman

 

Det er mandag og påsken står for døra. I havna på Skjærhalden ligger redningsskøyta RS Horn Flyer – snart klar for den rutinemessige øvelsen med redningshelikopteret Sea King. Skipper Svein Åge Olsen, styrmann Bertil Spetz og maskinsjef Anders Ødman er på jobb sammen - tredje uka på rad. Turnusen er fire uker på, fire uker av – hele året uansett jul eller påske. I dag er hospitant Tom Christian fra sjøredningskorpset med. Og så jeg, da, journalisten.

Flere mennesker enn noen gang bruker kystområdene som levebrød og til rekreasjon. I takt med at ferdselen på sjøen øker, trenger stadig flere Redningsselskapets hjelp.

Flere mennesker enn noen gang bruker kystområdene som levebrød og til rekreasjon. I takt med at ferdselen på sjøen øker, trenger stadig flere Redningsselskapets hjelp.

-Lyst til å være med? Før avgang møter jeg gutta i redningsselskapets leilighet noen meter fra brygga. Dette er hjemmet deres. Her sover, spiser og lever de, de to turnusteamene som utgjør mannskapet på RS Horn Flyer. -Vi er faktisk mer sammen med kollegaer enn vi er med familien. Her går vi stort sett tre mann oppå hverandre halve året, mens hjemme er jo kona på jobb, ungene i barnehagen eller på skolen, sier Svein Åge. Han har jobbet på redningsskøyta i 18 år. Jeg får beskjed om at vi skal ut til Torbjørnsskjær. -Når helikopteret kommer over oss, sender de ned en line, og så kommer redningsmannen ned, forklarer Svein Åge. Han sier at Tom Christian skal løftes fra dekk, og at han godt kan høre med Sea King-helikopteret om de vil løfte to av mannskapet. Har jeg kanskje lyst til å være med? Det begynner å krible innvending.

-Jeg må ikke late som jeg drukner og ligge under vann, da, spør jeg. Svein Åge forsikrer meg at det ikke vil skje.

Øvelse med Sea King.

Redningselskapet

Det er tid for å gå om bord i Horn Flyer. Jeg får tildelt en vanntett drakt som jeg tar på meg. Fortsatt vet jeg ikke om jeg skal plukkes opp fra vann eller dekk. -Jeg har aldri hoppa i vannet før, så jeg er litt redd for det. Kommer hodet under vannet? Jeg har mange spørsmål, men gutta tar godt vare på meg. -Vi kan jo stoppe, kjøre rampa ut i vannet og så kan du gå ut, sier Svein Åge betryggende. Jeg har litt mye luft i drakta, men Anders sier at det er ikke noe å bekymre seg for. Hodet mitt kommer bare til å bli snudd opp-ned i vannet. Dét har jeg virkelig ikke lyst til, men så skjønner jeg at han tuller. Vi får vite at Sea King´en ikke skal plukke opp fra sjøen i dag, bare fra dekk. Alle får utdelt ørepropper, og plutselig står helikopteret og dundrer over oss. Jeg går ut på dekk, bøyer meg litt bakover og myser opp mot sola og helikopteret. Kiel-ferga siger forbi bare noen meter unna. Jan Åge sier at redningsmannen bare kommer til å bruke tegnspråk, men at jeg kommer til å skjønne hva han mener. Så skjer alt. Tom Christian blir dratt opp i luften, helikopteret bråker og luften dirrer. Så er det min tur, og redningsmannen vinker meg bort til seg. Jeg får tredd en stropp over hodet og under armene, før jeg blir dratt høyt, høyt opp i luften. Før jeg vet ordet av det, ser jeg inn i øynene til to personer i helikopteret. De vinker til meg, og jeg vinker tilbake, mens jeg febrilsk forsøker å puste i den virvlende vinden fra rotoren over meg. Så bærer det ned igjen.

Gleden over å hjelpe andre

Vi er på tur tilbake til Skjærhalden, og jeg har summet meg etter erfaringen som øvelsesobjekt for helikopteret. -Når man kommer hjem etter et oppdrag og man riktig har hjulpet til, da er det godt, sier Anders. Vi snakker om hva som er det beste med denne jobben. –Før, da jeg var vanlig sjømann, visste jeg ikke at det fantes en sånn jobb. Da jeg fikk vite det, gikk det ikke lang tid før jeg gikk over, forteller Anders, som tidligere bodde i Sveits der han drev med lavine-redning. Svein Åge er enig: -Det er gleden over å hjelpe andre som er det fine med denne jobben. Det er det som har drevet meg i alle år. Jeg skulle egentlig bare være 1 ½ uke vikar, forteller han. Bertil nikker og fortsetter: -Vi er jo som oftest veldig velkomne når vi kommer. Det er tydelig at gutta på Horn Flyer er glade for å kunne være til hjelp for andre. Og så er dette med friheten, da. -Vi bestemmer hvordan vi skal legge opp dagene selv - unntatt når oppdragene kommer, da, sier Bertil. Svein Åge, Bertil og Anders er rett og slett et knippe frihetselskende mannfolk med store hjerter. -Det er jo verdens fineste jobb, å jobbe på sjøen, smiler Svein Åge.

-Og så får vi et leketøy til 25 millioner. Det er sånn som mannfolk liker, ler Bertil.

 

Akutt-gutta

Og mens Svein Åge elsker å styre, brenner Anders og Bertil for akutt-situasjonene. Det er der de virkelig føler at de kan gjøre en stor forskjell. Her i Ytre Oslofjord er det flere båter enn andre deler av kyst-Norge. Da skjer det naturlig nok også flere ulykker. Det er derfor de har søkt seg nettopp hit til Skjærhalden. -Ringer det noen inn og sier at de trenger starthjelp på Akerøya, ja, da gjør vi det, og så får vi oss en tur på havet. Men får vi en alarm med beskjed om at en båt har gått på grunn med mannskap som vi ikke vet situasjonen på, da blir det jo en helt annen modus på oss. Da går vi inn i en rutine, sier Anders. -Om vi får et mayday, så vet vi sjelden hele situasjonen før vi kommer fram, sier Anders. Derfor forbereder de seg alltid for det verste. Det er utfordringen som er lokkende for Bertil og Anders.

Som en dupp i vannet

Plutselig er det nettopp det som skjer, bare at det er jeg som blir utfordret: Svein Åge lurer på om det var sånn at jeg ikke hadde hoppa i vannet før. Lett nølende spør jeg ham hva det er han tenker på. Han sier at det kunne vært fint å kjøre en redningsmannstest med bøylene, og at det likeså godt kan skje med en gang. Om jeg kan tenke meg en tur i vannet? Og sånn blir det. Jeg, journalisten, tar utfordringen på strak arm. Hvem vil vel ikke hjelpe besetningen på redningsskøyta når de trenger noen å øve seg på? Jeg som aldri har hoppa i sjøen før lar meg dytte uti det kalde mars-vannet – og så snur skøyta og jeg blir liggende og duppe alene. Skal de forlate meg? Er dette en syk vits? Det kalde vannet siver inn i de altfor store hanskene mine, og sekundene virker eviglange. Men der, der snur skøyta, og jeg gynger i takt med bølgene som skapes. Nå skal jeg vel reddes, tenker jeg. Men nei, de kjører forbi meg igjen. –Hjelp! Redd meg, roper jeg. Så kommer de. Endelig. Jeg blir reddet! En lang, hvit bøyle fanger meg inn. Jeg er som et dyvått reinsdyr som fanges av en lasso på vidda. Vel tilbake i skøyta, roer nervene seg. -Nå fikk du i hvert fall prøvd det, humrer Svein Åge, før han erfarent styrer oss trygt mot land. Jeg er i trygge hender.

 

Fakta og nyttig info om Redningsselskapet

 

RS Horn Flyer:

-Horn Flyer kan nås på telefon 916 79 642.

-Hovedoppgaven til redningsskøyta på Skjærhalden er å hjelpe fritidsbåter med problemer. Det er lite yrkestrafikk i området.

-RS 142 Horn Flyer dekker ikke bare kyststrekningen på Hvaler, men også strekningen helt opp til Larkollen, i tillegg til Vestfold-sida og et stykke inn i Sverige.

-Skøyta fungerer som NAF eller Viking – bare til sjøs.

-Skøyta har akuttmedisinsk beredskap, samt en brannkanon som slukker branner.

-Redningsskøyta samarbeider med alle etatene, og de har mye øvelser sammen, også med Sea King redningshelikopteret.

-I løpet av juli 2014, hadde RS Horn Flyer 179 oppdrag på stasjonen. –I høysesongen går det rimelig i ett. Ofte må vi stå opp i 2-3-tiden om natten for å jobbe, sier styrmann Bertil Spetz.

-All enkel, normalservice, gjør mannskapet på båten selv.

(Kilder: Besetningen på RS Horn Flyer)


Vi gjør oppmerksom på at redningsskøyta Horn Flyer var redningsskøyten på Hvaler da denne artikkel ble laget våren 2015. Horn Flyer er nå skiftet ut med redningsskøyta Horn Rescue.

Vakker innvielse på solfylte Hvaler

Vakker innvielse på solfylte Hvaler I dag ble Redningsselskapets nye velferdsbygg på Skjærhallen offisielt åpnet. En av de stasjonene i Norge som hver sommer logger flest oppdrag. Både fylkesmann Anne Enger og Valgerd Svarstad Haugland, sammen med ordfører Eivind Norman Borge, hadde lagt veien om vakre Hvaler og RS-brygga denne sommervarme og solfylte torsdagen i august. To andre som ble behørig satt pris på var donator og æresmedlem i Redningsselskapet Hans Herman Horn, og skipper Pål Bustgaard. Totalt kom 70 venner av stasjonen fra fjern og nær for å være med på innvielsen. Alle ble traktert med fiskesuppe kokt av innehaveren av ”Sjøkroken” som ligger i etasjen under der våre mannskaper bor til daglig.

Posted by Redningsselskapet on 20. august 2015


Redningsselskapets skøyter

-Redningsselskapet er en humanitær, frivillig medlemsforening som arbeider for en trygg og god kyst.

-Redningsselskapet hjelper både fritidsbåter, fiskebåter, lastefartøy og passasjerfartøy. -De siste ti årene har Redningsselskapet hjulpet 130 000 mennesker. 350 av dem ble reddet fra å drukne og 1000 båter ble berget fra forlis.

-Redningsselskapets 1200 redningsmenn bemanner 50 redningsskøyter langs hele kysten. De er ofte de første på stedet når uhellet er ute, og har som ambisjon å aldri være lenger unna deg enn én time.

-26 av Redningsselskapets skøyter er kraftige, hurtiggående fartøy med fast ansatt besetning.

-De øvrige 20 er noe mindre, og drives av frivillige i sjøredningskorpsene.

-Redningsselskapet har også fire ambulansefartøyer.

(Kilde: Redningsselskapet.no)