Tekst: Ingrid Østang Aarrestad / Visit Hvaler <> Foto: Eirik Dahl og Ingrid Ø. Aarrestad / Visit Hvaler

Det er ikke bare de høye, grønnkledde trærne det suser i akkurat denne sommerstille mandagen ved Stafsengkilen. Det suser i sivet også. Tett i tett står de der, sivstråene, og bøyer sine kornete hoder for sommervinden. 

 

V

 

Å bevare en kil

Før var det ikke et siv langsmed kilen. Vi kunne gå rett ut med skøytene våre om vinteren. Nå holder det på å gro igjen der nede, sier Elisabeth Schrader Kristiansen, som har barndomshjemmet sitt i området. 

Nå står hun og mannen Lars hos landhandler Jan Romberg (71) og handler rødbeter. 

Ja, nå ser vi snart ikke sjøen lenger. Vi ser så vidt bare vannspeilet, sier Jan, som alltid har bodd her på grensen til Stafsengkilen. 

 
 

Før kunne man komme inn kilen med snekke. Men det er lenge siden nå. Både Jan og Elisabeth har et stort ønske om at kilen skal bevares - før den blir til en sump. 

Da jeg var liten, gikk vannet helt inn til Schrader-brygga, men nå har jeg måttet bygge 10 meter på den for å rekke ut til vannet, sier Jan, som har drevet Romberg landhandelen mesteparten av sitt voksne liv.

 
 

Landhandel med sjel
Det var Jans far, Finn, som starta butikken i 1930, men den gang lå den i et bryggerhus borte i Stafsengen. 

Det gikk veldig bra. Så bra at eierne av huset de leide fant ut at dette kunne de gjøre selv. Så da ble faren min sagt opp, forteller Jan.

Sånn havna familien Romberg på tunet på Ødegården, med Stafsengkilen som nærmeste nabo. Den nye butikken åpna Finn i 1935, og her har kunder kommet og gått i alle år siden. Jan har alltid likt seg her. Her kjenner han hver krik og krok som om det var hans egen baklomme.

 
 

Jo, det er trivelig. Jeg syns det er hyggelig å prate med folk som kommer innom, sier Jan lunt. 

Og det er det mange som er glade for, Elisabeth og mannen Lars inkludert.

Vi har to lister; en for Romberg-butikken og en for Skjærhalden-butikken. Det vi ikke får hos Jan, det skriver vi på den andre lista. Sånn er det, sier hun, før hun inviterer Jan på makrell på onsdag.

 
 

Alltid i bevegelse
Siden Jan er sin egen sjef, kan han i grunn gjøre akkurat som han vil. Men det betyr ikke at han ligger på laurbærene. Nei, Jan er en aktiv mann. Han er alltid i bevegelse - hele året. 

Hvis man skulle regna over, og man skulle hatt en måneds ferie hvert år, så har jeg nok noen år til gode, ler Jan. 

Men han trives med å ha det sånn. Og de gangene det faktisk har blitt en ferie, bærer det på busstur langt fra Stafsengkilen og butikken på tunet. Da reiser han til Italia eller Spania med samboer, Inger. 

Jeg får ikke noe ferie av å være hjemme, for da er det alltid et eller annet som skal gjøres. Man må litt avgårde, så ingen får tak i deg, sier han. 

Stillere tider
Selv om Jan har delvis åpent året rundt, er det ikke til å stikke under en stol at kundene ikke akkurat renner ned dørene lenger. For slik som vannet i Stafsengkilen sakte men sikkert holder på å skrumpe inn, har antall kunder også skrumpet inn - litt etter litt. 

 
 

Det nytter vel egentlig ikke å drive noe sånt nå lenger, særlig etter at de store butikkene kom. Det er bare sånn utviklingen har blitt, sier Jan.

 

Men fortsatt står den her, denne gode, gamle landhandelen med ”Sossidi -cigaretten som gaar”-skiltet fra 1935 hengende på hushjørnet. Jeg titter omkring i lokalet, og finner min favoritt-te. Noen minutter senere slår Jan inn prisen på det gamle kasseapparatet, mens katten Pus stryker seg oppetter beinet mitt. 

 

At denne butikken fortsatt eksisterer er jo helt fantastisk, sier Elisabeth før hun og mannen går.

Nå har Jan lagt inn noen frikvelder i ny og ne. Han innrømmer at han lett kan kjenne seg rastløs da. For hva skal en finne på når det ikke er noe som skal gjøres? Men hører du suset i vinden, min venn? Suset fra sivet og trærne? De visker at kilen, den ligger der fortsatt. Den ligger der og glitrer – og den har ikke grodd igjen. Ennå.

Visste du at…

Stafsengen ligger nord på Kirkøy på Hvaler.

Solnedgangen over Stafsengkilen er fantastisk vakker.

Det er mange fine stier å gå tur eller sykle på i området Ed/Stafsengen.

Det er et rikt fugleliv i Stafsengen.

På Stafsengen finner du også ”Hvalerhagen”, gårdsbutikken og ”værestedet” på Stafsengen gård. De dyrker og selger egne grønnsaker/urter, lager eget syltetøy og slåpesaft - og leier ut sykler til bruk i den flotte Hvaler-naturen.

 

Se kart nedenfor

Romberg Handel

Kjører du inn Ødegårdsbakkene fra Edveien nord på Kirkøy, finner du Romberg Handel.

Eksteriør og interiør på Romberg Handel er fra 1935, bortsett fra en ganske ny handledisk med rullebånd. Det gamle bryggerhuset har også blitt utvidet, da det kom flere kunder på 60-70-tallet.

Med færre kunder enn før, hjelper det at Jans samboer, Inger, driver storkiosken/kaféen nede på Skjærhalden sammen sin datter, Lone – og Jan jobber ofte kveldsskift her.

I sommer holder Romberg Handel åpen fra ca. 10:30 til 16.30.

En dame fra Sveits tilbød 10.000 kroner for Coca Cola-skiltet på forsiden av Jans landhandel for 15 år siden. Jan solgte det ikke.