Turkis har blitt en favorittfarge når folk pusser opp. Et helt naturlig valg i følge eksperter.

 
Tekst: Bjørg Owren/ifi.no Foto: Per Erik Jæger, Borge, Fantasi Interiør, INTAG, Storeys

 

Turkis er den fargen som tydeligst stikker seg fram blant alt det hvite og grå når folk begynner å male og tapetsere med farger igjen etter 15 fargeløse år.

- Den dukket så vidt opp på vår topp 100 liste i 2013, i 2014 vokste det og siden har den bare økt på, forteller Birgit Torkildsby fra tapetleverandøren Borge. De leverer tapet til størstedelen av forretningene som selger tapet her i landet, og har dermed god oversikt over hva folk kjøper.

 

mrperswall SHADES_FotoBorge.jpg
Fototapet fra Mr Perswall med drømmeutsikt i turkise nyanser.

 

Fra å være et forsiktig fargeinnslag ser de i dag på turkis som en hovedfarge på linje med hvitt, beige og grått - som det fortsatt går mest av. Ifølge Torkildsby er folk fortsatt forsiktig med farger, men hun opplever at stadig flere ønsker å bo med farger, og at turkis er et naturlig valg fordi den passer godt i den lyse basen mange har.

 

Turkis gjør noe med folk

Dette inntrykket deles av Wenche Kristiansen hos interiørhuset INTAG. De har fått bra respons på sine nyheter i høst og opplever at folk fristes av farger.

- Det er ingen som faller i staver over nok et hvitt mønster lenger, ler hun.  Men turkis derimot, gjør noe med folk. Det ser ut til at alle liker fargen og det spiller ingen rolle hva slags mønster det er, forteller hun.

Hun forteller om kunder som stryker over turkise tapetprøver og ser helt henført ut.

- Folk kommenterer at de blir så rolig av å se på denne fargen, forteller hun, og synes det er morsomt å se hvordan farge virker så direkte. 

 

Dempende, men ikke sløvende

At turkis faktisk er en farge som roer ned, finner vi støtte for også hos Lene Bjerregaard, dansk arkitekt og fargepsykolog, som har forsket mye på fargenes påvirkning og betydning.

 

I boken «Den nye helhedsfarvelære - en syntese av naturvitenskap og filosofi», beskriver hun virkningen av turkis som kjølende, frisk og dempende uten å sløve og den nedsetter mental overaktivitet.

Selv om hun mener det er umulig å lage noen fasit for fargevalg, peker hun på at en turkis vegg på kjøkkenet kan gi et friskt og luftig kjøkken.

 

Ro og natur. Det blir dobbel lykke når tapetet er laget av naturfiber som er farget turkis. Tapet fra Omexco/Foto:INTAG

Passer sammen med mange farger

Interiørdesigner Ellen Skifjeld, koser seg med turkis kjøkken, og opplever at fargen blir tatt godt mot av mange.

- Helt naturlig, dette er en veldig snill og rolig farge som passer til mye. Og for den som vil bevege seg vekk fra det grå og hvite er turkis en snill start på veien mot farger, sier hun, og forklarer at fargen passer fint til grått og hvitt. Vil man utvide paletten med flere farger, er det fint med ulike rødtoner med blått i seg som ulike nyanser av rødlig blått og rødlilla.

- Husk også sort, det er alltid er lekket til turkis, sier hun.

Tapet_Symetri_2_FotoStoreys.jpg
Leter du etter geometriske mønster i turkis? Utvalget er stort. Detter er fra kolleksjonen Symetri fra Storeys.

langesund_FotoPerErikJæeger01.jpg
Sort er en sikker vinner sammen med turkis.