MAKØ SOMMERCAFE

Nedenfor kan du lese artikkel om Makø Sommercafe. Artikkel ble publisert i 2016

Makø Sommercafe


SETT PÅ MAKØ
– Min skaperkraft brenner hele tida, sier Tore Amarius (63). Møt ekteparet Amarius på gården Makø på Nordre Sandøy, der sommerkaféen smugåpnet i påsken.

 

Tekst: Ingrid Østang Aarrestad
 
De gamle salteriene er nå blitt flotte fritidsboliger. 

De gamle salteriene er nå blitt flotte fritidsboliger. 

Det er ikke gjort på et blunk å komme seg til Makø sommerkafé. Båt må man ha. Hvis man ikke har sin egen, er Hvalerfergene et yndet fremkomstmiddel. Solskinnet gnistrer i havet, og Hvalerferga glir gjennom vannet som en nyslipt kniv. Skipperen står ved roret i styrhuset og skuer ut over vannet, og billettøren holder ham med selskap.

 
 
Mange synes ikke om bleke vårbilder hvor brunt og grått dominerer som fargetoner i naturen. Selv om alt det vibrante man ser om sommeren er nesten ikke eksisterende i tidlig vårperiode, så synes vi det er flott å se naturen våkne til live på Hvaler. Det er jo en sjarm med alle årstider, spesielt på Hvaler!
 

Detaljerte spor fra gammel tid. Når du nærmer deg Makø passeres denne flotte kollen.

 
Hele året er det fint å benytte seg av Hollungens Hvalerferger for å bli kjent med Hvaler. Reiser du med fergen for å komme til Makø, så er belønningen at fergen er innom alle øyene med anløpssteder før seilasen ender på Makø. Dermed har du fått et stort innblikk i Hvalers skjærgård og øysamfunn, fra dekkplass med panoramutsikt, til en svært billig penge.
 
 

På krykker

Idet vi legger til kai på Makø, ruver det store, gulet huset opp bak en fjellknatt. Tre alpakkaer går og gresser utenfor, og de smiler så smått i de kosedyraktige ansiktene sine. Det sitter gjester ved mange av de grønne plastbordene, og barn løper mellom bakkar og berg med pinner i hendene. Beroligende musikk spilles fra en høyttaler på verandaen.

Makø Sommerkafe har på rask tid fått mye skryt av maten som serveres her. Prisene er ikke så aller verst heller. 

Innenfor dørene står Lene Amarius bak kassa og ekspederer kafékundene, mens Tore står ved siden av – på krykker. Han forteller at han kuttet av seg stortåen med en sløv og skitten motorsag. Ikke med vilje, så klart. Vondt er det, og han som ikke liker å ta smertestillende blir nødt til å ta seg en «knarkpille», som han kaller det, i ny og ne. – Jeg blir litt susete etter de pillene, sier Tore og setter seg ned.

 
 

Store kontraster

I fjor var Tore alene på kjøkkenet i syv uker. Da hadde han ansvar for å lage over 300 middager hver dag, noe som betydde at han måtte være rask på labben. – Bare i juli jobba Lene og jeg 486 timer hver. Det var helt pyton. Vi tålte jo ikke mennesker etterpå, sier Tore og ler. Sånn sett er det fint at Tore, Lene og sønnen Herlov er de eneste fastboende på øya.

For når sommeren er forbi, glir stillheten over Makø. I alle fall for en stund. Tore og Lene satte nemlig i gang julebord i desember, «bare for å se hvordan det ville gå». –Det gikk som toget, det, sier han. Det er tydelig at ekteparet er kreative og har mange jern i ilden. Hvordan ser Tore på skaperevnen sin? –Det er en naturlig tilgang som alle mennesker har, tror jeg. Jeg har alltid vært veldig driftig. Jeg kan ikke sitte stille. De kaller meg for en ADHD-unge, men det er jeg ikke, sier han. Da hadde han kanskje heller ikke orket å bo på en «øde» øy mesteparten av året.

 
 

Gir seg ikke

For Tore er ikke redd for stillheten. I fire år bodde han i en buss på en campingplass i Strømstad. Der satt han og mediterte. –Det var fantastisk. Jeg har savna det mye, sier han. Hver dag kjører han sønnen Herlov med båt til skolen. For noen vintre siden måtte de gå over havisen to timer hver vei i åtte uker.

–Det var riktig Nordpol-tilstander. Herlov har måttet lære seg at det ikke er gull alt som glitrer, sier Tore. Han er opptatt av å formidle at om du vil ha noe her i livet, så må du sette sinnet ordentlig i fokus og ikke gi deg.

–Det hadde jo vært lett å bare flytte herfra, «det her gidder vi ikke mer. Vi sliter oss i hjel». Men nei, det er noe veldig tilfredsstillende med at du vet at du har klart noe, forklarer Tore.

 

Ny giv

Selv om Makø ikke er helt der hvor Tore og Lene ser for seg at det skal være enda, så går det i riktig retning. – Vi lever nesten litt asketisk. Siden vi betaler alt selv, må vi ta det når vi har penger. Når vi har jobba mye, investerer vi og bygger ut, forteller Tore. Og selv om ting tar tid, så er det mye i gjære for den lille familien på Makø. De har begynt å bygge ut, og om to år vil gården være en ren økologisk gård med dyrkingsmuligheter hele året, to meter under bakken. Og det beste av alt; til neste år blir det leirskole på Makø. – Dette har vi kjempa for i 14 år. Det er veldig bra! Nå får vi bevart stedet til barn og ungdom, slik som vi drømte om fra begynnelsen av, sier Tore.

 
 

Du store alpakka

I mens står alpakkaene og klør seg i innhegningen sin, mens de frittgående hønene og hanene spankulerer forbi. De lever det gode liv. Alpakkaene er på Makø for ulla sin skyld.

–Vi lager luer, votter og skjerf, sier Tore. Hvert år, når maistangen er satt opp på midtsommeraften, kommer en alpakka-klipper på Europa-turné fra Australia for å klippe dyrene med publikum omkring. Men det er ennå en stund til. Nå er det vår, og snart stenger kaféen for i dag. Nede på fergeleiet står en av Lenes gamle barndomsvenninner med sin mor og skuer etter båten. De har vært her mange ganger, og kan fortelle om den store, flotte stranden bare et kort stykke unna. Og så Tordenskjold-bukta, da.

–Tordenskjold gikk i le her i det trange sundet, der ingen egentlig trodde man kunne seile inn i, forteller hun. Kanskje er det sånn med Tore og Lene også? De har gått i le her på Makø, midt ute i havgapet. Her lever, elsker og arbeider de, her hvor ingen skulle tro at noen kunne bo. Sett på maken.

 

Åpningstider nå i påsken:

Skjærtorsdag: 12:00 - 18:00 

Langfredag: 12:00 - 18:00

Påskeaften: 12:00 - 18:00

1. Påskedag: 12:00 - 18:00

2. Påskedag: 12 - 16:00

 

Åh, som vi ser frem til hyggelig liv og røre på Makø Sommercafe igjen :-)

Posted by Hvalerguide on 27. januar 2016

Makø sommerkafé


• Makø sommerkafé på Nordre Sandøy på Hvaler
åpnet for fem år siden. Sakte, men sikkert bygde Tore
og Lene opp kaféen til den suksessen den er i dag.


• Fra 1930 til ca 1985 var det feriekoloni på tomta
der Makø sommerkafé er nå.


• Huset lå brakk til Tore kom i 2001. – Det så ikke ut
her. Vi har gjort en megajobb, sier Tore.


• I pinsen åpner Tore og Lene «Bed and breakfast» på
Makø med 50 sengeplasser.


• I år blir det leirskole på Makø, åtte uker
hver vår og høst i regi av Halden kommune.


• På NRK nett-tv kan du se intervjuet med Tore og Lene i
programmet «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu».


• Den 18. juni sparkes sesongen i gang, med midtsommerfeiring
og en fem meter høy midtsommerstang.
Det vil være leker og konkurranser rundt på
tomta for barn og familier. – Jeg har svensk tradisjon,
med Matjessild, jordbærkake og champagne,
og grillmat til barna, forteller Tore.