Et par timer unna den travle hovedstaden ligger Hvaler. Her finnes mengder av rustikke småsteder, historiske miljø, naturskjønne omgivelser og blant Europas vakreste skjærgårder. 

Skjærgårdsriket Hvaler tilbyr det beste på sommermenyen; flest soldager i året, stort nettverk av kyststier, solvarme svaberg og et mylder av holmer, skjær og sandstrender. Ferske reker, nystekte fiskekaker og selvsagt en softis.

Nære nok for en weekend, tilstrekkelig langt borte til å flykte fra hverdagens kjas og mas.

 
 

Hvaler for oss er solvarme svaberg, gamle skogsveier, lukten av lyng, sommerfugler og glitrende hav - hva er Hvaler for deg?

Alle har vi forskjellige preferanser på hva Hvaler er, og vi er ikke så opptatt av "topp 10-lister" eller at man skal rangere steder eller attraksjoner og på den måten bestemme hva andre skal ha av oppfatning om Hvaler. Øyriket Hvaler er mer komplekst og innholdsrikt enn at en "topp 10-liste" skal kunne fortelle deg hva det virkelige Hvaler er. Vi kan guide deg ut til øyriket med bilder, film og innholdsrike beskrivelser, men aller best oppdager du Hvaler ved å være der - Hvaler må oppleves, du må ha vært der for å forstå.

Hvaler er sommer og båtliv, strender og svaberg - men også forblåste skjær der sel og sjøfugl har førsterett. Dette er det kjente Hvaler, men Hvaler er så mye mer enn de nettopp nevnte sommerklassikerne. Stadig flere oppdager at Hvaler har uendelig mye mer å by på.

Også vinterstid gjør det godt med en rusletur eller en tur til Herføl med fergen for virkelig å kjenne på været og den skiftende naturen. Som en kontrast til kystmiljøet kan du også oppleve innlandsidyll med sjelden flora og et rikt dyreliv.

Friluftsliv+på+Hvaler-ny.jpg
Asmaloy-Klippeblåvinge-Hvaler-(1).jpg

De største av Hvalerøyene inneholder store skogområder med nær sagt all den skogstypen du kan finne i Skandinavia. Her veksler skogen fra barskog til fuktig svartorsumpskog. Og det beste av alt er at du som turgåer eller syklist kan ta i bruk all den herlige naturen, enten via stier eller over blankskurte svaberg.

Skulpturparken på Rødshue, Kirkøy.

Skulpturparken på Rødshue, Kirkøy.

Og opplevelsene er like sterke i storm som en stille solblank dag, året igjennom. Sønnavær, nordatrekk, østavind, storm - den som har opplevd Hvaler i forskjellige sesonger vet at en ikke kan tenke seg øyriket uten å huske været.

4 bilfrie øyperler du enkelt hopper fra øy til øy med Hvaler-fergene

Hvaler består av bare øyer og har ikke fastland. Fra du passerer Puttesundbroen på kommunegrensen mellom Fredrikstad og Hvaler, så er det sjø i alle himmelretninger. Følgende øyer på Hvaler har fergeforbindelse:

  • Lauer

  • Herføl

  • Søndre Sandøy (2 fergeanløp: Nedgården og Buvika)

  • Nordre Sandøy (2 fergeanløp: Sanne og Makø)

 

OVERSIKTSKART ØYHOPPING MED OG UTEN FERGE

Ved å klikke på hver enkelt punkt kan du lese om hver enkelt øy på Hvaler.

Her er alle øyene:

Vesterøy

 
  • Første store øya du ankommer fra fastlandssiden.

  • På Ødegården er det bra med butikker og spisesteder. Øyrikets eneste Bensinstasjon. Et apotek finnes og her.

  • Øya har flere fine naturreservat som du ikke kommer utenom om du vil bli godt kjent med Vesterøy. Ilene naturreservat byr på myrlandskap og kanskje en naturtype du ikke forventet å finne her ute i øyriket. Lerdalen naturreservat ligger i en fantastisk skog med enorme trestammer.

  • Vesterøy er et skattekammer av attraksjoner og kulturminner. Spesielt Kuvauen og Guttormsvauen er populære utfartsmål. I Kuvauen finner du det fredede sjøbodmiljøet og like bortenfor et friluftsområde med en fin og barnevennlig sandstrand. På Guttormsvauen kan du svømme ut fra Hvalers fineste sandstrand. Guttormsvauen ligger også midt i Kyststien og et stort nettverk av andre stier kan du vandre ut på fra stranden her. Den vestlige delen av øya er åpent og barskt kystlandskap med svaberg, berg, klipper og fine sandstrender. Naturen på Hvaler overrasker stadig. Mange assosierer Hvaler naturlig nok med sommer, båtliv, salt sjøsprøyt og solvarme svaberg. Mindre kjent er de frodige oasene og sumpskogenes skyggefulle plasser. For eksempel føles det ut som en nordisk jungel langs stien til Guttormsvauen og da spesielt på den lange sletten før sandstranden. Tett vegetasjon, løvtrær og svartorsump er årsaken til den regnskogaktige inntrykket man får av skogen her. Les mer om denne naturperlen her -> Bankerødkollen er Hvalers høyeste punkt. Flotte kyststier og skogsstier på store deler av øya. Kunstveien på Hvaler med alle sine gallerier og kunstverksteder ligger på Hauge. Utgårdskilen byr på sjømatutsalg og landets største fiskemottak øst for Lista. Papperhavn er en idyllisk og gammel fiskehavn. Fra bryggen her kan du fotografere et Hvalers mest kjente motiv. Fra Dypedal kan du gå den flotte stien opp til Skjelsbuveten. I 2014 ble en replika av den optiske kysttelegrafen på Skjelsbuveten reist. Den optiske kysttelegrafen på Skjelsbuveten ble reist i forbindelse med at Danmark-Norge ble trukket inn i Napoleonskrigene på begynnelsen av 1800-tallet. Den ble revet i 1814.

  • Ingen hotell eller pensjonat på Vesterøy. Det er allikevel et stort antall AIRBNB-objekter og private hytter og hus som tilbyr utleie.

Papperøy

 
  • For å komme til den vakre øya Papperøy, så må du først ferdes litt på noen av Vesterøys landeveier, og det er jo en sann fryd i seg selv. Når du ankommer Vesterøy, så skal du første vei opp til høyre etter bensinstasjon. Følg så veien frem til Hauge og der det er skiltet til Papper. Ta av her og kjør mot Papper. Etterhvert skal du over den smale kilen Hvalsund, og når du er kommet over her, så er du på Papperøy. Merk deg Hvalsund om du vil fiske etter sjøørret. Supre forhold for kajakkpadling og.

  • Enten du skal på oppdagelsesferd, fottur, bade, eller fiske, så tilfredsstiller Papperøy alle kriterier for godt natur- og friluftsliv.

  • Papper finner du et koselig miljø som frem den gode nostalgifølelsen når du ser de gamle hvalerhusene og fiskerboligene med små søte hager. Deilig å bare vandre gatelangs omkring her.

  • I nærheten av Papper kan du besøke Stensdalen naturreservat. Med sin unike og varierte natur er Stensdalen en av de mer spennende stedene på Hvaler. Unntatt de som er beboere eller eiere av hytte i området, så er nok Stensdalen ukjent for de fleste av oss. Sommerstid kan det nesten føles som man befinner seg i en regnskog om man vandrer gjennom løvskogen i det fuktige og frodige naturreservatet her.  

  • I “Bukta” på Papper er det kiosk, uteservering, gjestehavn og bensinpumper til båtene som besøker denne populære kystdelen av Oslofjorden. Nydelig utsikt til Seiløsundet. Fantastiske jettegryter i berget ved bryggen på “Bukta”.

  • Om du tenker overnatting, så er hotell et fremmedord på Papperøy, men hva gjør vel det så lenge du kan finne deg en gratis teltplass som mange ville betalt mange lapper for. Husk dog de norske teltreglene - 150 m fra nærmeste husstand og ikke i dyrket mark eller i naturreservat osv. Se full oversikt over teltreglene her -> Litt bortenfor “Bukta” ligger “Rekefabrikken”. Denne kystledhytta har drømmeplassering midt i “indrefileten” av skjærgårdsområder ved Oslofjorden. Rekefabrikken er idyllisk plassert sammen med andre maleriske sjøboder på Papper. Fantastiske solnedganger og utsikt til farleden for småbåttrafikken kan nytes fra egen brygge med gode bademuligheter. Gå opp på berget ovenfor Rekefabrikken, da ser du rett til det pittoreske fiskehavnmiljøet Langero. Det sies at du kan finne sjelefreden her. Vi kan skrive under på at det stemmer at det er en lise for sjelen å se denne utsikten.

Spjærøy

 
  • Spjærøy er den minste av øyene som har fast bilveiforbindelse.

  • Til tross for øyas beskjedne størrelse byr den på et rikt kultur- og friluftsliv. Her finnes blant annet Kystmuseet på Hvaler som viser Hvalers historie, både til lands og til havs. Det utendørs amfiteateret «Brottet» har også Hvalers historie innlemmet i sine forestillinger her på sommerkveldene. Naturen er magisk og en biltur på Dypedalsveien blir til en fantastisk uforglemmelig opplevelse. En båt- eller padletur i det idylliske Skjelsbusundet er også noe man bør unne seg. Ved Spjær kirke går Kulturstien inn i skogen med det spennende ravinelandskapet og med alle sine jettegryter. Du kan gå hele eller deler av denne Kulturstien som er en rundløype på Spjærøy. Først gjennom skogen, så ut ved Sand marina, men før du kommer så langt som til Sand Marina, så gå til venstre - altså motsatt vei enn til Sand Marina. Da vil du etter hvert få en stor drueplantasje på din høyre side. Kanskje er du så heldig at du får en omvisning av plantasjeeierne. Verdt å prøve. Fortsett så stien tilbake mot Sand Marina. Et lite stykke etter Sand Marina, nede ved vannkanten, ser du baugen av et skipsvrak. Denne farkosten med navnet “Slaveskipet” på folkemunne, hadde sitt virke på 1800-tallet da hun seilte på flere av verdenshavene. Hun ble bygget som fullriggeren ”Ottone” i Medford, Massachusetts i USA. Hun gikk noen år i trelastfart på Canadas østkyst, men det er også opplyst om at hun fraktet kinesiske jernbanearbeidere til California. Det er denne farten som ga henne betegnelsen slaveskip på grunn av de røffe forholdene om bord. Skiftet navn til Nautilus før hun ble norsk i 1866, da hun ble innkjøpt av Horten Skibsaktieforening. Etter dette var hun på ferd med norske emigranter fra Christiania til Québec. Hvor mange seilaser hun hadde med norske emigranter over Atlanterhavet er usikkert. Det var nok i denne perioden hun fikk navnet ”Christiania”. Hun gikk senere i Kystfart langs norskekysten, og det er registrert at hun seilte helt til Arkhangelsk i 1894. I 1898 ble hun solgt til Fredrikstad, avrigget og omgjort til lekter. Sørvest på øya ligger det fantastisk naturområde ved Spjærkilen. Her er det bare å ta med nistepakken, noe godt å drikke og badetøy. Skjærgården her kryr av naturlige plasser du kan ha helt for deg selv.
    Les hele turen på Spjærøy her ->

  • Unntatt Sand Marina er det ingen faste butikker og severingsteder på Spjærøy, men det er sjeldent noe problem med kort avstand til Vesterøy og Asmaløy.

  • Det er ingen hoteller på Spjærøy, men overnattingsmulighetene ved siden av AIRBNB og private utleieobjekter er gode. Idyllisk til nede ved Skjelsbusundet finner du tre kystledhytter. Stenhoggerhytta, Klyven og Mundastua på Spjærøy, ligger i et kulturhistorisk vakkert område hvor den gamle stenhoggervirksomheten har satt tydelige spor. Hyttene er nesten identiske – men Klyven er tilrettelagt med rullestolrampe og egen platting. De koselige røde stuene ga i sin tid stenhoggerne tak over hodet i dårlig vær. Like ved broen mellom Spjærøy og Asmaløy holder Hvaler Camping til. Rett utenfor Spjærøy ligger Akerøy og her er det også en kystledhytte. Men ut til Akerøy må du sørge for sjøtransport selv.

 Asmaløy

 
  • Asmaløy er øya for botanikere, ornitologer, geologer og naturelskere. Ikke bare gir øya deg flotte skjærgårdsopplevelser via sitt store nettverk av turstier, men også en sjelden artsrikdom av planter, fugler, sommerfugler og øyenstikkere. Asmaløy er den av øyene på Hvaler med de største sammenhengende områdene av kystlynghei, her kan du vandre i lilla tepper, nesten som enger av lavendel. En av landets flotteste kyststier finner du på Asmaløys vestside. Meget flotte badeplasser på Brattestø, Vikertangen, Skinnarholmen, Vikerhavn, Listranda camping, og den “hemmelige strandperlen” Døvika.

  • Forfatteren Johan Borgen bodde på Asmaløy i mange år, på «Knatten».

  • Asmaløy har et areal på 9,1 km². Øyas høyeste punkt er Fotvarden, 36 meter over havet.

  • Det er matbutikk (Bunnpris) ved Rød. På Rød finner du også Hvalerhallen og idrettsbanen/fotballbanen.

  • To gode og sommersesong åpne spisesteder finner du på Brattestø og på Vikerhavn

  • Overnattingsmuligheter er AIRBNB, private utleieobjekter, og Listranda Familiecamping som ligger idyllisk ved sjøen på øyas østside. Les ellers en fyldigere dekning av øya Asmaløy her ->

Kirkøy

 
  • Kirkøy er Hvalers største øy og «hovedstaden» Skjærhalden ligger her med alle sine butikker og restauranter og er naturlig nok Hvalers største gjestehavn. På Kirkøy kan du blant annet vandre på merket sti gjennom variert natur med vindpint gammelskog, sandstrender og svaberg. Du kan starte fra nasjonalparkssenteret på Skjærhalden og følg kyststiens blå merker ut mot det fredete fyret Homlungen. Stien går gjennom litt ulendt terreng videre til badestranda på Storesand, for øvrig en av landets beste sandstrender. Nå har strandkaféen på Storesand blitt erstattet med et flott friluftshus her. Ellers er øya preget av rustikke og bitte små steder her og der, gjerne med bondegårder og jordbruksdrift i omkringliggende landskap. Golfbane er det også her. I Skjærhalden er det to flotte sandstrender og i tillegg har du de landskjente Storesand og Øyekroken rett utenfor Skjærhalden. Ellers er øya ganske stor i forhold til de andre øyene på Hvaler. Vi anbefaler at du tar en sykkeltur ut på de gamle og romantiske landeveiene på Kirkøy. Stort sett stille og lite trafikk, men et stort antall kulturminner og attraksjoner kommer du til å oppleve. Mye flott kulturlandskap, viker og kiler, store skogsområder, og gamle gårder som forteller sin lange historie her ute i Norges sydligste skjærgårdsparadis.

  • Hvaler kirke er en av landets eldste kirker. Vel verdt et besøk. Ligger i veikryss like før Skjærhalden.

  • Overnattingsmuligheter er Hvaler Gjestgiveri, AIRBNB, rorbuer, utleiehytter, og teltplasser finner du på egen hånd etter lov om allemannsretten. Ellers er jo betalt teltplass på Storesand camping også et godt alternativ. Homlungen fyr ligger på en liten holme bare noen få meter fra Kirkøy. Fyrstasjonen kan leies og bedre sommerferie enn her ute på det nyoppussede fyret kan du knapt finne. Fantastiske forhold for fiske og bading samt at det følger med egen båt i leien. Booking av fyret kan du gjøre her - > Les ellers en fyldigere dekning av Kirkøy og alle de andre øyene på www.visithvaler.no

Herføl

 
  • Å besøke Herføl er alene verdt turen til Hvaler. Å finne en øy med mer naturhistorie og spektakulært landskap blandet med klassisk skjærgård à «Sørlandsidyll» skal man lete lenge etter.

  • Herføl ligger syd på Hvaler på grensen til Sverige i sydøst og det åpne storhavet i syd og vest. På innsiden av øya er det langt lunere med skog og boliger, de fleste av både privatboliger og fritidsboliger ligger her på innsiden av øya.

  • Herføl er full av jettegryter og har Norges to største bronsealderrøyser. En enorm rullsteinstrand viser sporene etter raet som var dannelsen av regionen her og i Vestfold på den andre siden av Oslofjorden.

  • Det er en koselig landhandel med kafé her og ved Herføls fergeleie ligger Herføl Marina med kiosk og kafé. Les ellers en fyldigere dekning av alle øyene på www.visithvaler.no

  • Av overnatting er det leie av fritidsbolig som er saken på Herføl. Telting forbudt. Det er noen flotte hytter som ligger for utleie på AIRBNB og FINN.no

  • Fergen går tidlig og sent til Herføl.

Søndre Sandøy

  • Søndre Sandøy er den største øya av alle de bilfrie Hvaler-øyene og er perfekt for øyhopping med sykkel eller bare til å fylle en dag med bading og avkobling.

  • Øya har en hyggelig kafé, Café Oline. Kafeen er øyas samlingspunkt og flere av Norges mest kjære artister opptrer her hver sommer i hagen her som er fylt til randen av et hengivent publikum. Det er ikke bare konsertene som trekker mange gjester, de legendariske quiz-kveldene er stappfulle hver tirsdag om sommeren.

  • Søndre Sandøy er Norges mest skogkledde øy. Det åpner fotturer på sommeren, skiturer om vinteren, bær- eller sopplukking på høsten.

  • Øya passer fint for både feriedager og som utfluktsmål for en dagstur. Grusveiene som binder sammen øya passer perfekt for fotturer og sykkelturer. På øya finnes blant annet vakre kulturlandskap, sandstrender, turstier, stor gran- og furuskog, gode fiskeplasser for stangfiske, campingplass, café, og historiske kulturminner. Her finner du varder og hustufter fra vikingtiden. Av fortidsminner er det eldste en over 3000 år gammel gravrøys fra bronsealderen på Sanderø. Ved Rød kan du ta en avstikker til Rødsbrygga hvor du finner minneplatten over prins Christian Fredriks ilandstigning i 1813. Sandøysalta naturreservat er også verdt å få med seg. Buvika ligger idyllisk til ved Gravingsundet og er Søndre Sandøys mest kjente område. Å gå i land i Buvika på Søndre Sandøy er som å ta noen skritt tilbake i tid. Husene ligger skjermet mot vær og vind og viser at dette har vært et velstandssamfunn. Her har det vært bebyggelse helt tilbake til 1500-tallet. Hvalerfergene anløper øyas to fergesteder Nedgården og Buvika fra tidlig til sent.

  • For overnatting sjekk AIRBNB for leie av hytte på Søndre Sandøy. Organiserte teltplasser du kan betale en billig penge for, finner du på øyas sydøstlige side og navnet på dette herlige camping-stedet er Stuevika. Telting på eget initiativ skjer etter friluftsloven, se her for detaljert info om regler: https://www.sommerferieinorge.no/telttur-i-norge

  • Les ellers en fyldigere dekning av alle øyene på www.visithvaler.no

Nordre Sandøy

 
  • Vakre Nordre Sandøy er naboøya til Søndre Sandøy. Det vakre Gravingsundet som skiller de to Sandøyene er en av de vakreste partier på Hvaler. Ved fergeanløpet Sanne ligger flere flotte villaer fra 1800-tallet. Den billedskjønne øya frister med spennende natur, flotte badestrender og tallrike turstier. Øya er litt mer kupert og kronglete enn Søndre Sandøy.

  • Makø Sommercafe holder til på Makø. Det er fint å ha Makø som utgangspunkt til en tur på øya. Fergen anløper her, og dette er øyas eneste serveringssted. Les mer om Makø Sommercafe her: http://www.hvaler.com/mak-sommercafe-1

  • Nordre Sandøy har mindre tetthet av fritidsboliger og det gjør at det meste av områdene på øya er bare ren og skjær natur. Mange fine badeplasser. Blåbærsanking i juli og i begynnelsen av august - så er Nordre Sandøy stedet. Øya har mye kantarellsopp, så kombiner soppukking med fottur i friskt høstvær, Nordre Sandøy er kanskje på sitt vakreste da.

  • Du finner lett på egen hånd en teltplass i et idyllisk område enten det er oppe på en av de mange berghyllene eller ved en still vik. Husk å følge teltreglene. Ellers er det noen flotte hytter som ligger for utleie på AIRBNB og FINN.no

  • Flere steder oppe på bergkollene er det fin utsikt over omkringliggende skjærgård og til Sverige.

Lauer

 
  • «Jag trivs best i öppna landskap, nära havet vill jag bo». Slik lyder starten på Ulf Lundells kjære og populære vise, Öppna Landskap. Den visen passer veldig godt på Lauer-øyene, disse skogfrie og snauvokste øyene som ligger 10 minutters fergefart sydvestover fra Skjærhalden.

  • På Nordre Lauer er det flotte hvitmalte sommerhus og små vakre hager hvor dagens klesvask får tørket seg i solvinden. På Søndre Lauer hvor de resterende sommerhusene ligger, er det flotte forhold for stangfiske. Tidligere var Lauer et viktig senter for det omfattende sildefisket som foregikk på Hvaler.

  • I dag er Lauer et ferieparadis med omtrent 35 hytter. Her er det ikke så mye annet å gjøre ennå bare la livet gå sin gang og nyte sol og salte bad, og det holder jo for de fleste. På Nordre Lauer beveger du deg vekk fra hytteområdene om du går på stien ned i «Sauehølet», en dyp grop/kløft som er omkranset av tett medbusker og småtrær, som gir deg en anelse av frodig regnskog – artig at av alle steder på jord, så finner du dette eksotiske naturinnslaget på vegetasjonsfattige Lauer. Etter at du har kommet ut av kløften går du over en kolle og ut på en molo som fører deg ut til holmen Rødskjær. Her er det et fint friområde og flotte bademuligheter rett ut fra svabergene. Soltilbederne har behagelige skålgroper i svaberget her som gjør oppholdet til et herlig velbehag. Det er ikke noen kiosk på Lauser, så husk å ta med deg nistepakke og drikke. Les ellers en fyldigere dekning av alle øyene på www.visithvaler.no

  • Overnatting gjøres best i den koselige kystledhytta som ligger på selve fergebryggen. Book hytta her for en billig penge -> Ellers er det ikke så gode muligheter for overnatting på Lauer. Telting blir for kort avstand til nærmeste husstand til at det er aktuelt. Med såpass få hytter er det heller ingen på AIRBNB som vi har sett, men det kan jo hende vi har gått glipp av noe, så følg med her: AIRBNB.

Slik reiser du til Hvaler med offentlig transport

Fyll ut hvor du reiser i fra, så vil reiseplanleggeren finne og presentere alle reisealternativer, ruter, og tider.


Overnatting på og ved Hvaler

Hoteller

Booking.com

Se våre anbefalte teltplasser